Laadpalen voor elektrische voertuigen

Oplaadpunten en laadsnelheid

Alle plug-ins of stekkerauto’s kunnen of moeten gebruikmaken van oplaadpunten. Thuis opladen van de auto met 1-fase gaat met 7,2 kW en dat geeft een oplaadtijd van circa 8 uur. Openbare laadpalen en 3-fase laders leveren krachtstroom en kunnen dan laden met 11 kW of 22 kW. Dat geeft een oplaadtijd van circa 4 uur.

Snelladers gaan zelfs tot 175 kW en Fastned gaat zelfs een deel van de laders upgraden naar 350 kW. Bij een openbaar oplaadpunt of met een 3-fase lader duurt het opladen ongeveer twee uur, bij een snellaadstation ongeveer een half uur. Laadtijden zijn mede afhankelijk van het laadvermogen van de ingebouwde lader en het snellaadvermogen.

Handige routeplanner houdt rekening met capaciteit EV en beschikbare laadpalen.

Type laadpunten

Een thuislader is een oplaadpunt voor een enkel voertuig voor thuisgebruik of bij een kantoor. Een openbare laadpaal voor auto’s is voorzien van één of meerdere stopcontacten en wordt doorgaans geplaatst bij parkeervoorzieningen.

Oplaadpunten die een installatie hebben om gelijkstroom te leveren kunnen meer vermogen leveren en daardoor de accu sneller opladen. Langs snelwegen zijn snellaadpalen aangelegd, zoals van Tesla Motors, IONITY en Fastned stations.

ECO Smart laadstation

Als u zonnepanelen heeft, dan wilt u deze toch zeker ook gebruiken om elektrisch te laden. Wat ook nog eens goedkoper is als het salderen afgebouwd gaat worden. Met gangbare laders kunt u (nog) niet kiezen hoeveel gebruik er wordt gemaakt van uw eigen elektriciteit productie.

De Zappi laadt milieubewust en groener door zoveel mogelijk eigen consumptie toe te passen en zo weinig mogelijk (of zelfs helemaal niet) uit het stroom netwerk te halen.

Er kan uit drie verschillende programma’s gekozen worden:

 1. Volledig laden zonder gebruik van het net in de ECO+ mode, waarbij het opladen wordt gepauzeerd als de eigen productie even te laag is (bijvoorbeeld bij wolken).
 2. Laden in de slimme modus met zoveel mogelijk gebruik van eigen energie, de ECO modus. Zodra de eigen productie te laag is, wordt er vanuit het net bijgeladen. Nooit lager dan 1,4kW laden.
 3. Snel laden zoals bij elke andere lader, op maximaal vermogen. Er wordt dus ook vanuit het net bijgeladen als er te weinig eigen productie is.

Configuratie Zappi

Voor een volledig, slim en veilig systeem met de mogelijkheid van surplus laden zijn de volgende producten nodig:

 • Slimme Eco-lader Zappi, 3-fase Type 2 met 6,50 meter kabel
 • Zappi Harvi, draadloze 3-fase meter en 3 CT-klemmen
 • Zappi Hub, voor connectiviteit met gratis App
 • Aardlekautomaat 3-fase type A (voor Zappi)
 • Verbruiksmeter 3-fase (voor zakelijk declareren)

Configuratie Tesla

Voor een volledig veilig systeem zijn de volgende producten nodig:

 • Tesla Wall Power, 3-fase type 2 met 2,5 of 7,5 meter kabel
 • Aardlekautomaat 3-fase type B (voor Tesla)
 • Verbruiksmeter 3-fase (voor zakelijk declareren)